Hur är utsikten där borta på läktaren?

I onsdags skrev Håkan Lindgren om fildeling i G-P under rubriken fildelning och fattigdom. Bland annat hävdar han att storbolagen egentligen vill avskaffa upphovsrätt. Jag har funderat på hur jag kan kommentera hans åsikter; det är inte lätt att nå fram till någon som befinner sig så långt upp på läktaren som Håkan Lindgren gör i den här frågan.

Artikeln börjar konventionellt med en retorisk fråga om varför det är så svårt att förstå att man skall betala för sig även på nätet. Mitt svar på den frågan är att jag inte ens börjat slå min fru, eller mer specifikt, folk vill inget hellre än att betala för kultur, bara man hittar den och det till ett pris som inte känns som en uppmaning att hitta det på The Pirate Bay istället. Nog om det.

Det riktiga urspårningen sker en bit in artikel då det påstås att storbolagen och nedladdarna vill samma sak. Först ett citat:

Därför är det så viktigt att få oss att känna att upphovsrätten är patetisk och ohållbar.
Tänk efter: vem tjänar på att människor självmant avstår från sina rättigheter? En generation som ger upp idén om upphovsrätt har också gett upp alla anspråk på att få betalt för sitt eget kreativa arbete. Denna uppgivenhet marknadsförs som ett angrepp på de stora företagens makt, men vem tror ni trivs bäst i ett samhälle utan upphovsrätt – giriga storföretag eller ensamma kulturskapare? Vore jag en hänsynslös kapitalist kunde jag inte önska mig något bättre än en framtid utan upphovsrätt.

Marken gungar när jag läser det. I min värld har kulturskapare börjat lägga ut sina alster på nätet själva medan storbolagen jobbar som bävrar för att upphovsrätten skall gälla in absurdum och ser till att låsa in varje tänkbar upptäckt i så många patent de kan komma på. I Håkans värld händer uppenbarligen något helt annat.

Det felaktiga antagandet att piraterna vill avskaffa upphovsrätten kommenteras väl bäst av att piratpartiet, som ju har fler än 40000 medlemmar och kan få representera piraterna i det här sammanhanget, vill ha upphovsrätten kvar.

Hoppas att debatten efter EU-valet den 7:e juni har mer kontakt med verkligheten på internet.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Hur är utsikten där borta på läktaren?”

 1. Yownas says:

  Jag var tvungen att gå iväg ett tag för att inte skriva något riktigt dumt…

  Men han har inte många rätt. “vem tjänar på att människor självmant avstår från sina rättigheter?” Alla som någonsinn använt mjukvara med GPL eller använt media under en CreativeCommons-licens. Alla kan tjäna på det. Och det har _ingenting_ med avskaffandet av upphovsrätt att göra. Släpper man något under t ex GPL så använder man sin upphovsrätt för att bestämma att _alla_ utan undantag, fattiga som rika, snälla och dumma, ska få tillgång till det jag gjort.

  När jag skapat något som löser ett problem jag har eller som säger något som jag vill ha sagt eller som jag vill att någon ska höra, Varför inte dela med mig av det så att andra kan få sina problem lösta, höra vad jag vill säga eller vad dom vill höra.

  När Eric Clapton skrev Tears in heaven så tror jag att det var något som han behövde säga, inte att han tänkte: “Det här kan jag nog tjäna en slant på.”

 2. Jeppelin says:

  Håller med! Det är ingen slump att det tog mig tre dagar att klämma ut mig en bloggpostning om soppan. Hade jag haft mer tid så skulle jag resonerat kring vilka värderingar, politisk hemvist och sysselsättning han kan tänkas ha utifrån det han skriver, men allt hinns inte med.