M vill avskaffa valhemligheten

Moderaterna föreslår tydligen att man skall kunna rösta via SMS i valet 2014. Det var det dummaste jag hört sedan man antog lagen som tillåter FRA att spara på alla SMS vi skickar som råkar passera en punkt som tangerar sveriges gränser.

Jag hoppas att det är ett skämt. Först inför man allmän avlyssning så att brevhemligheten avskaffas, sedan avskaffar man valhemligheten, ett av demokratins fundament. Men det värsta är att det inte är det värsta, det värsta på riktigt är att man öppnar för möjligheten att sälja sin röst. Jag minns skandalerna då sossefunktionärer gått runt på ålderdomshem och krävt gamla att de skall poströsta på det rätta partiet. Med SMS-röstning kommer vem som helst som ser lite stark och farlig ut att kunna komma hem och erbjuda mig ett tillfälle att rösta på rätt parti. Redan i mitten på 80-talet förklarade min samhällskunskapslärare att man inte kunde rösta via telefån, för även om man säkert kunde säja att det var fru Svensson som talade om vad hon skulle rösta på, så kunde man inte veta säkert att inte herr Svensson satt bredvid och kontrollerade. I så fall var det inte längre demokrati, fick jag veta.

Hr Schlingman, vill ni vara vänlig att förklara er!

Tags:

Comments are closed.