Nationalism

Jag har mer och mer börjat betrakta nationalism som en lite korkad inställning. I bästa fall bara lite oeftertänksamt (så mysigt de verkar ha i Norge där i maj), men oftast verkar nationalism bygga på en uppfattning att vi nog är liiite bättre än dom. En sådan inställning leder ofelbart till att man vill ställa lite särskilda krav på -dom-, till att man är tvungen att hitta på ursäkter till de av -dom- man känner och som ju faktiskt är bra och till en intolerant atmosfär som bidrar till att skapa en helt onödig och problematisk segregation. Förlåt för den långa meningen. Om någon kan komma med något exempel där nationalism lett till något bra är kommentarsfältet öppet. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det är bara i krig som nationalism är ändamålsenligt, och det är bara i sportsammanhang som det inte alltid leder till något dåligt.

Ett färskt exempel kan jag, tack vara alltid lika lysande Anaïs, hämta från Frankrike, där president Sarkozy hållt ett tal om hur viktigt det är att värna den särskilda franska identiteten, och att den på något magiskt vis hänger ihop med den franska jorden. Det får mig att tänka på att det nog var frankrike som var först i europa med organiserad och statsstödd nationalism. Man började efter revolutionen med att samla massorna kring madame La France (rätta mig!) i avsaknad av kung, som varit gängse tidigare. Tanken att man var bättre utvecklades till klimatteorin som förklarade varför folk i varma delar av världen var lite dumma, sedan förädlades rasbiologin bland annat i sverige (jag har en bok från uppsala rasbiologiska institut. Huh!) och så gick det åt helvete på riktigt med Hitler.

Skönt att det finns folk som står upp mot dumheterna! En kvinna i Sarkozys parti hävdar bestämt att fler och fler internauter anser att Internet är deras hemland, och utmanar bilden av att ens identitet är knuten till en plats. Får man hoppas att det indikerar utvecklingen går från att de i grannbyn är de dummaste någonsin, utan att det urartar till att man ser ner på de i granngruppen på facebook?

Tags: , , , ,

Comments are closed.