Valkompassen från framtiden

Jag har precis gjort SvD:s valkompass. Jag blir alltid lite frustrerad av sådana undersökningar eftersom de bygger på förenklade resonemang och för att jag tror mig se vilket partis fråga testkonstruktörerna misshandlat till oigenkännlighet, men den här gången steg blodtrycket lite extra. Av 25 frågor handlade ingen om något som beslutas i EU-parlamentet. Ingen. Det var frågor om huruvida skolan skall förstatligas, om jag tycker att kärnkraften skall byggas ut, jag fick till och med ta ställning till om jag ansåg att monarkin skall avskaffas. Inför ett val till EU-parlamentet. Inte ens en hel rad med frågetecken och utropstecken om vart annat kan göra min förvåning och upprördhet rättvisa, inte ens om jag tillämpat samma återhållsamma princip när det gäller använda av utropstecken som Erlend Loe. What!?!?!?!?!? -liksom, fast inte som när det sägs i morgonpasset.

Att inte Piratpartiet är med alls, trots att det levererat, är en rimlig följd av den första missen, liksom att man fick ta ställning till hur stort förtroende man kände för partiledarna snarare än kandidaterna till EU-parlamentet. Men ändå.

Jag skrev i alla fall ett vänligt mail till SvD:s webbredaktion och påpekade att de nog råkat publicera valkompassen inför höstens riksdagsval, och så bad jag dem maila mig när de publicerat valkompassen med EU-frågor. Vi får se om de hör av sig.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Valkompassen från framtiden”

  1. AnKan says:

    Jo, visst var det märkligt! För skall man vara helt ärlig är det inte osannolikt att det är tre olika partier som passar bäst i EU/Riskdags/Kommunalval.
    För övrigt testade Emma Knyckare i P3 att svara “Ingen åsikt” på samtliga frågor och fick resultatet att hon var Centerpartist. Humor!

  2. Jeppelin says:

    Emma är rolig, en av de uthärdliga på P3. För övrigt så är EU valet för min del om mjligt ännu lättare att hitta rätt kandidat i än riksdagsvalet. Kommun och landsting däremot är en öpen fråga.