Förfalskningar och kopior

Min vän Niklas har på sin blogg reflekterat över bristen på kritiska frågor i media (d.v.s. Göteborgs-Posten i de här fallen). Först då samtliga 21 stadsdelschefer (som borde vara opolitiska tjänstemän) skrivit under en debattartikel som klargör att det inte finns några problem med barnomsorgen i götelaborg (tjena, sämst i sverige ellerrr), sedan då Göteborg & Co köpt ett pariserhjul som de tänk få alla nödvändiga bygglov för lite käckt i efterhand.

Äntligen kan jag bidra med glömda frågor: Varför i frågar ingen journalist makthavarna varför hela EU arbetar med lagar för att rädda livet på upphovsrättsindustrin? Den som kopierar en skiva och lägger ut på The Pirate Bay tjänar inte en spänn och kopian kan utan vidare vara lika bra som originalet, medan de som säljer förfalskningar av de flesta andra varor tjänar grova pengar på att sälja undermåliga produkter som kan kosta miljarder för företag och riskera folks liv. Någon som tycker att en viss industri har en smula för mycket inflytande över lagstiftningen?

Jag har blivit undervisad i förfalskningarnas värld. Till exempel så förfalskas mediciner, kullager och tandkräm. Detta säljs förvånansvärt ofta (=som regel) genom de vanliga säljkanalerna och till samma pris som originalet, vilket betyder att någon tjänar hutlöst med pengar på kopiorna. Kvalitet kostar, och gör man ett kullager som håller i 12 timmar istället för originalets 1400 anar man att man kunnat spara någon krona i tillverkningen av förfalskningen. Förfalskningarna leder till att folk dör, företag förlorar miljarder och karies frodas. De allra flesta stora företag har folk som jobbar heltid med att avslöja förfalskningar, för att få sälja mer äkta vara, så klart, men kanske mer för att skydda sitt varumärke och förtroende på marknaden genom att hjälpa sina kunder att inte köpa något som inte håller måttet. Det läggs med andra ord ner stora pengar på förfalskningar och kopior, Piratkopior, som det brukar kallas i folkmun. Jämför detta igen med IFPI och MPAA.

Nu har piratpartiet precis fått fler medlemmar än kristdemokraterna. Frågorna ställs, men inte av journalister i traditionell media. Nästa steg är att rösta in piratpartiet i eu-parlamentet för att ha en chans att stoppa de mest repressiva lagarna. Good night and good luck.

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Förfalskningar och kopior”

 1. MrTeatime says:

  Ytterligare ett väldigt träffande och intressant argument. Men jag tror att det handlar om mer än viss industris inflytande, jag tror det handlar om att politiker i hela EU (nu spekulerar jag friskt) ser detta som en väg för att luckra upp anonymiteten över nätet och i elektronisk kommunikation för att senare kunna använda massavlyssning och ned/avstägning för att hålla koll på vad de nu tycker är brottsligt.
  Till exempel att teoretiskt diskutera hur vissa droger egentligen påverkar människokroppen eller hur man i teorin bygger bomber.

 2. Jeppelin says:

  Ja, det har du så klart rätt i, man märker ju att politikerna tycker att det är skitjobbigt med alla besvärliga medborgare som plötsligt börjat kolla fakta bakom allt de säger och har börjat med “egna åsikter” och annat svårt. Man tycker att de borde jubla över att demokratin blir mer livaktig, men icke.

 3. Stefan Gadd says:

  Hej
  En kommentar om stadshjulet. Ansökan om tillfälligt bygglov lämnades in samma dag som planerna blev offentliga. Det är helt normalt att göra så och just nu ligger frågan hos byggnadsnämnden som ska fatta beslut 5 maj. Det finns alltså inget odemokratiskt eller smusslande i detta. Frågan är hur du menar att man skulle gjort istället? Inte sökt bygglov? Inte gjort frågan offentlig? Det hade däremot varit odemokratiskt.
  Vänliga Hälsningar
  Stefan Gadd, Göteborg & Co

 4. Jeppelin says:

  Jag tycker det var ett arrogant handlande i typisk Göran J-anda att köpa grejen och sätta det på en båt hit, som om det bara var en formalitet för byggnadsnämnder och markägare (kommunen, väl? göteborg & co äger väl ingen mark?) att godkänna planerna. Jag skulle verkligen uppskatta en undersökning om vad Göteborg & co har för befogenheter och jämföra det med vad man anser sig ha mandat att göra. Jag misstänker att det finns en viss diskrepans.