När Jan Guillou blir gammal blir han skivbolagsdirektör

Bloggande och medborgarjournalistik ju har utvecklats till att bli ett bra komplement, och i vissa FRAgor ett bra alternativ, till traditionell media, något som nästan ingen ifrågasätter. När det krävs stora resurser, som att göra reportage om hur vi utvisar folk till länder där de kan torteras, avlöna utrikeskorrar eller för att få ett stort genomslag i folks medvetande över en natt, så är såklart traditionell media oöverträffad, men i nästan alla andra sammanhang kan man hitta en hanterbar uppsättning bloggare som kan ge både nyhetsrapportering och fördjupning.

Jag såg Jan Guillou i Babel på tv igår. Så fort de övriga i panelen sa gammelmedia så rätttade den allvetande skräphögen dem med myndig stämma: riktig media, till skillnad från skvaller och sludder-sladder som några nissar sitter hemma och håller på med, går ut på att göra sanna, väl efterforskade, relevanta och välskrivna reportage.

Jag skall inte gå in på vilka bloggar Jan Guillou kan tänkas ha läst för att grundlägga sin åsikt eftersom jag inte tror han vet mer om bloggar än vad han läst om dem i gammelmedia (originalartkeln gömd på aftonbladets plustjänst), men jag måste erkänna att han delvis har helt rätt: det finns bloggar som skriver uruselt, som ljuger, skvallrar och bryter mot alla möjliga pressetiska regler samtidigt, men varför läsa någon av dem? Då kan man väl lika gärna köpa en kvällstidning, eller?

Det var lite sorgligt att se honom, faktiskt. Den gamle journalisträven visad sig vara frånsprungen av samtiden, till och med så totalt distanserad att han verkade köra en kampanj till förmån för “riktig media”, en kampanj för att få folk att förstå att de skall sluta blogga och börja prassla. Man tycker att en såpass slipad kommunikatör som Janne G skulle förstår hur stark den mänskliga drivkraften att kommunicera är, och att det är den som gör att jag och halva sverige sitter vid tangentbordet och läcker engagemang ut på nätet. Jag trodde att det bara är skivbolagsdirektörer som fortfarande tror att man kan få folk att sluta kommunicera, men det kanske är så att Janne G förvandlats till skivbolagsdirektör.

För mig har han blivit en representant för ett samhälle som inte litar på min egen förmåga att sålla bland informationen på internets, som vill hjälpa mig genom att stoppa det dåliga på nätet, som vill bevara den gamla enkelriktade kommuniktationen från producent till konsumment, och som verkar vara helt blind för de värden som man är på väg att rasera på vägen. Samhällstopparna har blivit skivbolagsdirektöriserade, må de vila i mediafrid så snart som möjligt.

Tags: , , ,

Comments are closed.