Efter Efter stormen

Det är inte för att är bitter för att jag inte vann novelltävlingen Efter stormen (vilket jag är) som jag tycker att MIX förlag helt slarvade bort prisutdelningen i tävlingen Efter stormen, utan för att det var tråkigt att se hur ett annars väl genomfört publiceringskoncept missade att utnyttja kraften i det läsarengagemang man lyckats uppbåda.

MIX förlag har alltså tänkt ut ett koncept som de kallar 360-gradigt berättande. Jag tror att jag hittade dit genom något så bisarrt som att klicka på en reklambanner, vilket jag hoppas säger mer om marknadsföringens kvaliteter än min benägenhet att gå på click bait. Jag klickade i alla fall runt och föll genast för marknadsföringstänket kring projektet. MIX förlag verkade ha tagit ett helhetsgrepp. Snygg sida (konst av briljante Simon Stålenhag), tre författare kontrakterade för kortromaner, smakprov i form av prequels, “Testa dig själv och överlev” och en novelltävling för att engagera läsarna.

Efter att ha kommit på hur mitt förslag skulle börja tänkte jag ut vad jag skulle säga på prisutdelningen och skrev sedan mitt icke vinnande bidrag. Jag tänkte att prisutdelningen ändå kunde vara kul, bokmässa och allt, men när det var dags verkade publiken huvudsakligen bestå av vinnarens tre kompisar och ett tiotal som andra som mest verkade vara där för att det fanns lediga sittplatser att vila bokmässefötterna vid. Wtf? Jag hade förväntat mig ett tiotal hedersprismottagare med sina respektive närmast sörjande i publiken, lite pukor och trumpeter och sedan en vettig vinnarintervju med efterföljande paneldiskussion om marknadsföringen, följt av e-utgivning av så många bidrag man orkade. Nu blev det bara en kort introduktion av killen som vann, som dessutom knappt hördes trots att scenen stod på det lugnaste stället på hela bokmässan, och ett besked om att man kan köpa vinnarbidraget som e-bok. Känslan av att man utlyst tävlingen för att i alla fall de tävlande skulle köpa boken kom smygande.

Den missade möjigheten framstår som märklig med tanke på hur de författare jag följer på bloggar och annat kämpar för att tränga igenom mediebruset, och hur de med rätt knappa resurser lyckas genom att (som jag uppfattar det) bygga vidare på det engagemang man som läsare känner efter att ha läst en bra bok. Jag kan förstå om bokförläggarbranchen är lite försoffad och benägen att missa nya möjligheter, det hör till (och jag har skrivit om det), men om jag förstått det hela rätt så han man ändå med MIX förlag följt skolboken och skapat en liten lättrörlig och från moderföretaget oberoende enhet som kan få pröva nya idéer utan att VD lägger sig i men ändå med tillgång till det stora bolagets resurser. Hoppas att de lärt sig och gör bättre nästa gång. Och att jag vinner nästa tävling. Det vore det allra bästa.

Tags: , , ,

Comments are closed.