Politiker trollar med knäna

Politik är trolleri, trolleri är politik. De senaste dagarnas fokus på Piratpartiet från vänsterpartihåll har, med Copyriots (och Intensifiers inlägg) tankar om troll fått någon typ av tioöring att ramla ner. Möjligtvis att studio etts telefonväkteri med stasiministern kan ha hjälpt till.

Politiskt inriktade troll (oftast srsbusiness med sorgkaraktär) tycker jag karaktäriseras av att de är ganska högljudda och att det är svårt att relatera deras texter till något som sagts tidigare. Att få ett svar eller en kommentar till ett (vad man själv brukar tycka) bra, konsistent och slagfärdigt argument eller ett stycke hårdfakta är som regel helt omöjligt. Politiktroll tänker inte fakta, de tänker *mosa*.

Förflytta nu tanken till senaste riksdagsdebatten (eller motsvarande tv-mässiga intellektuella mörker) och jämför ovanstående med vad du ser för din inre blick. Om du tänker att någon gav ett bra svar, eller ens ställde en fråga som inte i sig var ett nedlåtande uttalande så är du antagligen yrkespolitiker själv. Däremot är det full överensstämmelse med ett fullfjädrat politikertroll i vilken kommentarstråd som helst. Piratpartister borde därmed vara som klippta och skurna för att hantera politiska debatter, utifrån sin vana (varning, stereotyp) med kommentarstroll. Jag uttryckte denna tanke i ett kommentarsfält och fick det självklara svaret till varför piratpartister ändå kommer att torska i varenda tv-debatt fram till valnatten:

Jag skrev:

”Man skulle kunna tro att datanördpartister skulle vara lite vakna för brandfacklor som slängs in bland kommentarerna och inte hugga på varenda fet trolltå man ser.”

Svar från signaturen Tor:

“Jo, men samtidigt som datanördar har goda erfarenheter av trollande har de i allmänhet också en väldigt stark känsla för att ”rätt ska vara rätt” – många gånger till den grad att de är beredda att introducera viss friktion i det sociala och relationen till andra människor om bara inkorrekta påståenden rättas 😉 “

Om man i en debatt med en riktig politiker går in för att rätta till sakfel så är man så långt upp på läktaren att brandkåren får plocka ner en. Och jag säger: fortsätt så, PP, det är ärligt och rätt och jag förväntar mig inget annat.

Tags: , ,

Comments are closed.