Meningen med konst

Det är nog ganska okontroversiellt att påstå att konst funnits så länge människan funnits. Jag skulle faktiskt vilja gå så långt att definiera människan som människa från det ögonblick hon började producera konst. Nåja, den definitionen kanske är lite vid med tanke på vad olika artmässiga föregångare presterat, men konst har producerats under överskådlig tid. Under hela den här tiden kan man nog utgå från att man funderat över varför man håller på med konst. Är det för att provocera, göra något fint eller underhålla? Frågorna har säkert varit de samma eller i alla fall liknande, med utflykter i olika utmarker beroende på politiskt läge (konst för att behaga gud, kung eller chef, propagande etc.). I alla fall har det hela bottnat i att man vill att så många som möjligt skall ta del av konsten, och extremt sällan verkar huvudanledningen vara “För att det skall gå att sälja”, “För att få betaaalt” eller liknande.

Nu har jag två gånger idag misslyckats med att kopiera köpta filmer till min hårddisk (så att barnen kan se filmerna på mediaspelaren och slipper bli arga för att filmen inte tål mer än en gnuggning mot golvet). De filmerna vill inte bli sedda. Den konsten är enbart gjort för att en plastbit kodad med ettor och nollor som representerar filmen skall gå att sälja för 29.90 på Statoil eller för att man skall kunna kräva 200 spänn för varje ex av den som man anser att en sjukpensionär har fildelat. Och ni påstår att ni är kreatörer som håller på med konstnärlig verksamhet. Konst vill bli upplevd, inte inlåst p.g.a förhistoriska uppfattningar.

Tags: ,

6 Responses to “Meningen med konst”

 1. AKK says:

  Men vem är det som har tutat i dig att barnfilmerna i fråga är konst? Det är ju produktioner med vinstintressen. Ska du få tag på barnprogram/filmer utan kommersiella ambitioner får du leta efter de tjeckiska dockfilmerna och den östtyske John Blund som vi fick se på TV som barn. Fast då får du å andra sidan leva med att det är politisk istället för den kommersiell propaganda inbakat i nöjet.

 2. Jeppelin says:

  Jag tror min besvikelse bottnar i att jag förväntar mig att de som gjort de förbannade filmerna vill ha dem sedda, om inte annat för att få mig att köpa all madderfacking merchandise som hör till. Men inte ens det. Lustigt förresten att de kommersiella budskapen går in, medan de politiska dito inte verkar ha samma tjuskraft, inte om jag använder mig själv som exempel i alla fall. Tror jag….

 3. kade says:

  I’m an expert writer who loves to bring smiles to people’s face.

  Writing is what I do for a living and I am so passionate about this. I have worked with several associations whose goal is to help people solve problems.
  I love traveling and have visited several countries in the past few years.
  I’m happy to have written several books that have contributed positively to the lives of many. My works are available in several parts of the world. And I’m currently working with companies that help people save energy. Being a part of this team has open more opportunities for me to excel as a writer. I have worked with different people and met many clients as a professional.
  I can handle any kind of writing and provide nothing but the best. People come to me all the time to ask if I can solve their writing problems and I accept. I find pleasure in assisting them to solve their problems as a writer.

  Professional Writer – Kade – nzvisitorsbureau.comConfederation

 4. shea says:

  My name is Shea Rutledge. And I am a professional Content writer with many years of experience in writing.

  My main focus is to solve problems related to writing. And I have been doing it for many years. I have been with several organizations as a volunteer and have assisted clients in many ways.
  My love for writing has no end. It is like the air we breathe, something I cherish with all my being. I am a passionate writer who started at an early age.
  I’m happy that I`ve already sold several copies of my books in different countries like USA, Russia and others too numerous to mention.
  I also work in a company that provides assistance to many people from different parts of the world. Students always come to me because I work no matter how difficult their projects are. I help them to save time, because I feel fulfilled when people come to me for professional help.

  Ghost Writer – Shea Rutledge – http://www.takebackyourschools.comTeam

 5. philip says:

  Thanks for visiting,
  I’m Philip.
  If you’ve ever been overscheduled and couldn’t finish a research paper , then you’ve come to the right place. I assist students in all areas of the writing steps . I can also write the essay from start to finish.
  My career as a scholarly writer started during high school. After learning that I was very capable in the field of academic writing, I decided to take it up as a career .

  Talented Academic Writer- Philip Flowers- iowafoodsystemscouncil.orgTeam

 6. Keep up the great piece of work, I read few posts on this web site and I think that your blog is rattling interesting and has got bands of great information.

Leave a Reply

CommentLuv badge