Meningen med konst

Det är nog ganska okontroversiellt att påstå att konst funnits så länge människan funnits. Jag skulle faktiskt vilja gå så långt att definiera människan som människa från det ögonblick hon började producera konst. Nåja, den definitionen kanske är lite vid med tanke på vad olika artmässiga föregångare presterat, men konst har producerats under överskådlig tid. Under hela den här tiden kan man nog utgå från att man funderat över varför man håller på med konst. Är det för att provocera, göra något fint eller underhålla? Frågorna har säkert varit de samma eller i alla fall liknande, med utflykter i olika utmarker beroende på politiskt läge (konst för att behaga gud, kung eller chef, propagande etc.). I alla fall har det hela bottnat i att man vill att så många som möjligt skall ta del av konsten, och extremt sällan verkar huvudanledningen vara “För att det skall gå att sälja”, “För att få betaaalt” eller liknande.

Nu har jag två gånger idag misslyckats med att kopiera köpta filmer till min hårddisk (så att barnen kan se filmerna på mediaspelaren och slipper bli arga för att filmen inte tål mer än en gnuggning mot golvet). De filmerna vill inte bli sedda. Den konsten är enbart gjort för att en plastbit kodad med ettor och nollor som representerar filmen skall gå att sälja för 29.90 på Statoil eller för att man skall kunna kräva 200 spänn för varje ex av den som man anser att en sjukpensionär har fildelat. Och ni påstår att ni är kreatörer som håller på med konstnärlig verksamhet. Konst vill bli upplevd, inte inlåst p.g.a förhistoriska uppfattningar.

Tags: ,

2 Responses to “Meningen med konst”

  1. AKK says:

    Men vem är det som har tutat i dig att barnfilmerna i fråga är konst? Det är ju produktioner med vinstintressen. Ska du få tag på barnprogram/filmer utan kommersiella ambitioner får du leta efter de tjeckiska dockfilmerna och den östtyske John Blund som vi fick se på TV som barn. Fast då får du å andra sidan leva med att det är politisk istället för den kommersiell propaganda inbakat i nöjet.

  2. Jeppelin says:

    Jag tror min besvikelse bottnar i att jag förväntar mig att de som gjort de förbannade filmerna vill ha dem sedda, om inte annat för att få mig att köpa all madderfacking merchandise som hör till. Men inte ens det. Lustigt förresten att de kommersiella budskapen går in, medan de politiska dito inte verkar ha samma tjuskraft, inte om jag använder mig själv som exempel i alla fall. Tror jag….