Upphovsrätt i alla kanaler, Antipiratbyrån tar efter kung Pyrrhus

Det drar ihop sig till rättegång mot the Pirate Bay, och prasselpressen är hur vaken som helst. Piratpartiet har en bra länksammanfattning för den som vill sätta sig in i spektaklet. Det är inte minst intressant att se spännvidden på åsikter, där sydsvenskans upphovsrättsspecial kan få representera det insatta, problematiserande och fildelningspositiva, och den i sammanhanget lätt efterblivna smålandspostens recension av “Piraterna” av Rydell och Sundberg får stå för de som försöker förbjuda samtiden (ett guldcitat: “Men betänk att det inom några år kan vara möjligt att ha en stor del av världens filmer, böcker, tidningar, samt radio- och tv-program ett musklick bort”. Om några år. Tjena).

Trots att utgången i tingrätten känns klar redan, klart TPB torskar, så kommer det att bli grymt spännande att följa rättegången. Oavsett vad rätten dömer så tror jag att The Pirate Bay, Piratbyån och även Piratpartiet kommer att fira stora PR-mässiga triumfer, möjligtvis med viss reservation för hur TPB kommer att hantera frågorna om barnporr, nynazister och pengatvätt som kommer att dyka upp (varför åtala Carl Lundström om inte för att kleta nasse-brunt på de övriga?).

Jag tror att om de som vill stoppa fildelningen hade vetat hur mediaklimatet skulle se ut när det var dags för rättegång så skulle de aldrig förmått regeringen att göra razzian mot TPB. Då var fildelningsdebatten i sin linda med få engagerade debattörer, när piratpartiet nämndes i media var man tvungen att tillägga att de var för fildelning för att Expressens läsare skulle fatta och protesterna mot skivbolagens fasoner rörde kopieringsskydd, kraschade datorer och trojaner. Med andra ord så skulle en tingrätt kunnat döma TPB till vad som helst utom dödsstraff och ingen med chans att påverka det kommande valet skulle säga pip. Nu är medialäget helt annorlunda med allt som skrivits om FRA, IPRED och i viss mån ACTA, och det har uppstått en folkrörelse kring fildelning och integritestsfrågor med ambition och förmåga att påverka politiken. Upphovsrättsmaffian har chans på en Pyrrhusseger i tingsrätten, medan Piratbyråns buss manifesterar kopimismen med högljudd musik och annan konst, och Piratpartiet vevar igång sin valrörelse inför valet till EU-parlamentet i juni.

Det finns en realistisk chans att detta leder till piratrepresentation i EU-parlamentet och riksdagen, vilket skulle vara ett skönt långfinger åt upphovsrättsbanditerna; istället för att ostört kunna leda runt politiker i guldkopppel så har de bidragit till att skapa ett monster som på deras egna domäner (d.v.s. bland makthavare på toppnivå) snabbar på deras oundvikliga undergång. Arrr!

Uppdatering:
Svenska dagbladet drar samma slutats i sin recension av “Piraterna”, de skriver “Napster förlorade rättegången mot musikbolagen. Har upphovsrätten råd med en sådan seger till?”. Rick Falkvinge uppmärksammar också.

Comments are closed.