Skyddad mot min egen oförmåga

På BVC-besöket med A och O idag blev jag påmind om en irriterande sak jag lyckats glömma. Barnavårdscentralerna är ju delvis till för att hålla ordning på oss föräldrar och all välmening påminna oss om saker angående barnets skötsel som kan vara lätta att förbise, varför man där gärna sparar på tidningsartiklar som talar om hur barn skall tas om hand. Den här gången såg jag en artikel i GP som handlar om bilbarnstolar och att de skall vara bakåtvända och i framsätet tills barnet är 4-5 år.

Det jag fastnade för i artikeln är svaret på en gåta: varför skall bilbarnstolen sitta i framsätet? En högljudd skara opinionsbildare är rejält upprörda över att barnen placeras i baksätet, och ännu mer upprörda är de över att bilhandlare (och biltillverkare får man förmoda, eftersom väl de ger sina säljare rekommendationer) säger att barnen sitter säkrare i baksätet. Svaret kommer i artikeln: framsätesgängets argument är att det är mindre plats för benen i baksätet, och då kan föräldrar lockas att vända stolen framåt tidigare än de rekommenderade 4-5 åren. Det hela gör mig upprörd, man ljuger alltså (“-det är säkrare i framsätet”) för att man inte tror att jag kan tänka så långt själv att jag kan flytta fram den fortfarande bakåtvända barnstolen när benutrymmet tryter där bak. Respekt är något ömsesidigt, och jag förstod just att jag inte behöver ha någon som helst respekt för Folksams trafikforskare.

Vissa kallar detta för förmyndarmentalitet, men jag skulle vilja säga att det handar om den farliga viljan att göra så att andra får det bättre, säkrare, tryggare etc. Exempel på samma företeelse är när man inte vill ha lördagsöppet på systemet för att vissa inte kan hantera alkohol, man vill ha cykelhjälmslag för att vissa inte förstår att det är bra, 80% är för en sådan lag tror jag, större andel av folket än de som har hjälm själva och en betydligt större andel än de som faktiskt cyklar ofta. Förmynda er själva är ni snälla, så förmyndar jag mig.

3 Responses to “Skyddad mot min egen oförmåga”

 1. AnKan says:

  Du glömde nämna den gamla BVC-/Socialstyrelse-/Storebrors-lögnen att “Du skall inte dricka alkohol när du ammar, det är skadligt för bebisen”, som egentligen inte alls handlar om amningen (för någon skadlig mängd alkohol lyckas garanterat under inga omständigheter komma ut genom brösten), utan handlar egentligen om att det är olämpligt att hantera bebisar när man är på lyset/örat/kanelen. Med det gäller ju även icke-ammande mammor och pappor också, så varför inte tala med de vuxna på de vuxnas vis och säga som det är istället för att undergräva sin egen trovärdighet?

 2. admin says:

  Jag fattar inte hur jag kunde glömma den godingen. Jag kanske ammade eller var på kanelen? I wish (i alla fall det senare).

 3. Moi says:

  Vi ska inte heller glömma alla “privata” uppfostrare: gubben på spårvagnen som förfasas över att lilla Lisa inte har några strumpor mitt i sommaren, eller tant Agda som tycker att det är hemskt att mammor nuförtiden kör omkring med high-tec barnvagnar där barnet är framåtvänt.

  NB: gubben och tant Agda kommer i form av båda kön och i alla åldrar (möjlightvis undantaget tonåringar).

  Att alla föräldrar som inte är psykiskt sjuka, antagligen även de, vill sina barns bästa verkar man ha lätt för att bortse från.