Låt inte riksdagen få kontakt med världen!

Man undrar ju över hur synen på demokrati ser ut på regeringens förvaltningsavdelning, när dess chef, Jan Landahl anser sig kunna besluta om omfattande censur av internet för Sveriges beslutande församling (läs i DN). Jag blir helt fascinerad. Man tycker sig alltså vinna något på att skärma av riksdag och departement från det dom är satta att besluta om (mer än de själva redan gör), som många redan skrivit om. Jag sitter och tänker på vem den där Jan Landahl är. Han skulle ju kunna vara en korttänkt välmenande moralpredikant, som bara tänker på internet som ett sätt att hitta telefonnumret till gamla klasskamrater eller adressen mistress Rita, och det vore ju inte sååå farligt. Men blicken fastnar på orden i DN.s artikel som beskriver hur han själv skulle vara den med yttersta ansvaret för vad 5000 personer i riksdag och departement får för världsbild. Snacka om en person med möjlihet att manipulera världen! Om vi vanliga dödliga kan tycka att tjänstemän har kidnappat politikerna i frågan om FRA-lagen och överimplementeringen av IPRED så är det ju ingenting mot vad mannen med makt över politikernas världsbild skulle kunna åstadkomma. Fast tänk vad pengar han skulle spara åt lobbygruppern; en person att muta och fjäska för istället för att behöva hålla ordning på vad hundratals tjänstemän på olika nivåer har för favoritwhisky.

Comments are closed.