Irriterande tanklöst

Riksdagen har idag beslutat om att SCB skall ha rätt att få ta del av fackföreningars information om medlemmar och utbetalningar för att få mer data att jobba med när man analyserar arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Jag är en smula upprörd. Man har nog tänkt att man inte naggar föreningsfriheten så hemskt mycket i kanten, man verkar t.ex. tills vidare nöja sig med avidentifierade uppgifter, men det är ändå en grundlagsskyddad frihet man petar på. För mig är grundlagen viktigare än arbetsmarknadspolitiken.

Jag skrev om det i maj, då den utmärkta tidningen Riksdag & departement uppmärksammade det.

En annan störande sak jag läste idag var en artikel i svenskan som utgöt sig över den låga nivån på debatten i tidningarnas kommentarsfält. Visst, nivån är låg, men tidningarna gör inget för att skapa en vettig debatt. Astrid Söderbergh Widding, det är dina läsare du klagar på! Visst är det tråkigt om de är rasister, men argumentera med dem då. Om du inte kan lära dig något av en sådan debatt är du antagligen Jan Guillou eller Linda Skugge. Jag är dessutom övertygad om att nivån hade höjts rejält om de som skrivit artiklarna svarade på kommentarerna.

Värst i artikeln är slutet, där det antyds att yttrandefriheten används fel:

Kommentarerna tycks alltså även ha öppnat fältet fritt för diverse oreflekterade dumheter, elakheter och cynismer, allt tilllåtet i yttrandefrihetens heliga namn

och von oben-attityden hon verkar inta i sin roll som journalist:

Kommenterandet är också ett misstroendevotum mot journalisterna, som tidigare, i likhet med andra demokratiska representanter, haft mandatet att yttra sig i folkflertalets namn

Journalister kan vara jätteviktiga för demokratin, men de är knappast någon demokratiska representanter. Astrid kanske har något viktigt att säga, men det verkar faktiskt mest som om hon ser sina privilegier försvinna.

Tags: , , ,

2 Responses to “Irriterande tanklöst”

 1. Berne says:

  Jag kan inte annat än hålla med om att det är upprörande att man ständigt kommer på fler och fler sätt att registrera oss medborgare, våra företaganden och åsikter.
  Men lite ironiskt tycker jag ändå att det är denna gång, när det är fackförreningarnas grundlagsskyddade rätt till föreningsfrihet man naggar på. Detta då de själva ständigt bryter mot grundlagen i form av sina kollektivanslutningar. Detta rättfärdigar förståss inget, det gör det bara en smula ironiskt (som att sno pengar från Jimmy Hoffa).
  Förövrigt känns det tryggt att jag för att skriva inlägg är tvungen att lämna min mailadress… Jag antar att det är för min egen säkerhet, så det är helt ok.
  //Berne

 2. Jeppelin says:

  Visst är det märkligt hur rätt mycket mest gäller alla andra. För övrigt tror att man kan skriva vad som helst i mailadressfältet.