Tio år yngre, hyllning till Piratbyrån

Det har visat sig att jag blivit så gammal att jag kan önska att jag var tio år yngre. Jag känner mig inte gammal, det är bara det att Mercedes inte ser så där tråkig och gubbig ut längre, snarare elegant, faktiskt, och bekväm!

Om jag var tio år yngre (eller elva, om man skall vara petig) så hade jag satt mig i min jämnåriga folkabubbla och dragit till Stockholm med de som velat följa med. Jag hade bott hos kompisar, spelat Kazoo i piratbussen och försökt bli kompis med gänget i fiket och åhörarsalen. Jag hade gladeligen försummat mina studier (och druckit cider kanske), och jag skulle antagligen ha haft förbannat roligt.

Jag är ingenjör och jag har jobbat med att utveckla datormjukvara i en eller annan form sedan typ tio år tillbaka, och så kommer de här humanisterna i piratbyrån och har bättre koll på teknik än mig. Inte bara det, de väver samman teknik, kultur, samhällsvetenskap och politik på ett helt nytt sätt, och detta i en miljö som framstår som explosionsartat kreativ.

Jag är imponerad och avundsjuk. Jag har följt piratbyråmedlemmars bloggar i drygt ett år och kunnat ryckas med av den något druckna rapporteringen från den hippie-lika bussresan till Bolzano och Belgrad och blivit upplyst av kristallklart argumenterande i den mest aktuella politiska frågan idag. Jag har också känt mig svårt obildad när jag försökt följa resonemang baserad på auktoriteter inom områden jag knappt visste fanns.

Jag anar att jag skulle fått vara med och spela chrisK:s symfoni om jag idag ramlat in i bussen med min kazoo, men ens prioriteringar ändras med åldern och nu nöjer jag mig med att njuta av Spectrial via tidningarna och piratpartiets livebloggarsida. Piratbyrån får, istället för kazoo-spel, motta min hyllning. Leve dem, och må de liva upp den döende politiska debatten i sverige många år framöver!

11 Responses to “Tio år yngre, hyllning till Piratbyrån”

 1. Johan Allgoth says:

  <3

 2. Jim says:

  Respect.

 3. […] for an “ideological” motivation, as they are politicising the trial. This, however, pales in comparison to the ontopolitics of making things […]

 4. […] for an “ideological” motivation, as they are politicising the trial. This, however, pales in comparison to the ontopolitics of making things […]

 5. Daniel says:

  På vilket sätt “väver samman teknik, kultur, samhällsvetenskap och politik på ett helt nytt sätt, och detta i en miljö som framstår som explosionsartat kreativ.”

  Jag tycker att musikindustrin har fel, och att det är vansinningt att fildelning ska vara olagligt. Men vad jag saknar hos piraterna är just en ideologisk diskussion om vad upphosrätt borde vara, kritik av DRM och så vidare. Upphovsrätten tolkad av musikindustrin är skadlig för samhället, precis som patentsystemet är det. men vad kan vi ha i stället?

  Den som fildelar borde försöka att i största möjliga mån använda sig av fria format som .ogg i stället för MP3. Det är friheten, inte att det är gratis som är det viktiga.

 6. Jeppelin says:

  @daniel:
  På bloggarna jag läst, copyriot, intensifier, 99our68 etc, så pågår en mycket vital och problematiserande diskussion. Jag har lite svårt att sammanfatta det bara så här i en kommentar, men jag kan verkligen rekommendera dig att följa de bloggarna.

 7. Jeppelin says:

  @daniel
  håller med om att det är friheten som i free speech som är det viktiga, och jag tror att väldigt många pirater delar den uppfattningen. Om du känner att du har något att tillföra debatten (det har du säkert) så pågår den på olika sätt hos opassande.se, annatroberg.com, christianengström.wordpress.com och många fler. Min känsla (som besökare mer än deltagare) är att åsikter är välkomna per definition.

 8. Jeppelin says:

  ursäkta tjatet, men jag blir avbruten hemma hela tiden, iallafall är
  http://swartz.typepad.com/texplorer
  bra att läsa också

 9. Daniel says:

  Tack för lästipsen 🙂

 10. Calico Jack says:

  vackert.

 11. […] for an “ideological” motivation, as they are politicising the trial. This, however, pales in comparison to the ontopolitics of making things […]