Motorcykelåkning enligt fildelningsmodellen

Så har äntligen rättegången mot The Pirate Bay börjat, och det verkar bli en mediacirkus av rimlig (d.v.s. stora) proportioner. Agenda i SVT igår intervjuade Sam Sundberg och Anders Rydell, författarna till boken “Pirater”, och tidningarna skriver om de åtalade och om fildelning. Återigen blir jag förbannad när jag ser grafiken (som jag inte hittar i nätversionen av G-P, fasen också) om fildelning i tidningen, det som lanserades av Antipiratyrån som “fildelning enligt Bandidos-modellen”. Gah! De presenterar på fullt allvar fildelning som ett liten grupp som kommer över filmer, en lite större grupp som lägger ut filmerna på nätet, ett gäng med datorer som lagrar filerna, ett ännu större gäng som distribuerar det hela och nederst den stora massan som tankar hem de förbjudna frukterna. Jösses.

Jag fattar egentligen inte varför jag skriver om så här självklara saker. Kanske för att få det nedtecknat någonstans så att mina barn kan se att jag stod på rätt sida? Något omedevetet tvångsmässigt är det i alla fall, och här kommer det:

Pyramidmodellen är bara till för att det skall se ut som ett kriminellt gängs maktstruktur, och som källa till bilden brukar Antipiratbyån anges. Man får dock ge tidningarna lite poäng för att de inte längre gör en explicit jämförelse med Bandidos.

Modellen av fildelning innehåller pyramidmodellens delar, men skilnaden är att alla personer finns på alla nivåer – man köper en DVD, skaffar ett konto på piratbukten och lägger ut filmen. Filen finns till en början på den egna datorn, men snart på allas som vill ha filmen. Nätverket består av alla som är med och fildelar. Ett möjligt undantag är då filmer dyker upp på TPB innan de haft premiär, men för att de skall ske måste den ha läckt från källan, och min misstanke är att det är mediabolagen själva som läcker eftersom de naturligtvis fattat vilken formidabel marknadsföringskanal TPB är. De kan ju också med hjälp av fildelningsstatistik få hjälp att besluta om hur många kopior som skall släppas till vilket land, alternativt få underlag för att planera turnéer för artister.

Puh! ute ur systemet? Kanske, till nästa galenskap.

För övrigt är det en lättnad att se att media annars rapporterar neutralt. En tidning skall inte ta ställning i ett icke avslutat brottmål, och förutom bilden av fildelning enligt bandidosmodellen, som är groteskt felaktig, så löser prasselpressen uppgiften.

Visst, jag hade gärna sett att man granskade Jan Rosén lite mer. Han kallas in som oberoende expert, men är ordförande i Föreningen för upphovsrätt. Jag citerar Rick Falkvinge: “Jan Rosén är ORDFÖRANDE i FÖRENINGEN FÖR UPPHOVSRÄTT, för i helvete. Han representerar uttryckligen upphovsrättsmaximalisterna. När han satt på riksdagens hearing om Ipred var han inkallad som sakkunnig, men drev en tydlig politisk linje oerhört hårt.”

En annan liten sak som jag vill skriva, en av anledningarna till att starta bloggen, var att få skriva att man borde granska den mutade polisen Jim Keyzer. Jim, må google följa dina spår resten av livet.

Comments are closed.