Svininfluensan ett bra genrep

Under förutsättning att svininfluensan inte plötsligt visar sig vara mycket farligare än hittills så tror jag att den ger att ypperligt tillfälle att testa och öva världens beredskap för att en allvarligare sjukdom utvecklar sig till en pandemi.

Övning är viktigt, och jag tror att vi skall vara mycket tacksamma för att inblandade organisationer världen över får en chans att pröva sitt arbete och sitt samarbete i ett skarpt, men inte civilisationskritiskt, läge.

Det jag sett i media har faktiskt gjort mig lite lugnare inför hotet om en pandemi: organisationerna som krävs verkar finnas, nyckelpersoner verka lära sig att samarbeta över organisations- och landsgränser och det psykologiska försvaret i alla fall i europa funkar så bra att till och med en obotlig cyniker som jag själv blir lugnad utan att känna mig manipulerad.

Paniken som verkar växa fram i mexico är dock rejält oroande. Den sjukdomen är svårbotad, och vi vet fortfarande inte hur sverige skulle fungerat om vi haft sjukdomen på vår bakgård. Folk är folk, i mexico som i sverige, och reagerar på samma sätt inför hot. Vårt hopp nu är nog att vi är lite mentalt förberedda, i alla fall i något år framöver innan allt är glömt.

Tags: , ,

One Response to “Svininfluensan ett bra genrep”

  1. Roland says:

    Svininfluensan är ren propaganda. Man vill styra bort uppmärksamheten från någonting annat. Men vad försöker dem styra bort?