Fallgropar från -68

Via Intensifier hittade jag idag en artikel av Per Wirtén i expressen som ger utryck för det jag fruktar mest skall hända med piratrörelsen: sextioåttafiering, eller sekterism och elitism som leder till missuppfattningen att om man bara provocerar staten lite lite så kommer den att bli så represseiv att de slumrande (och inte lika upplysta) massorna reser sig. Jag har skrivit lite om det tidigare.

Intensifier menar att Wirtén inte förstått internet och piratrörelsen, och visst, att beskriva friheten på internet som lite lyx för de priviligierade är en rätt skakande missuppfattning. Jag kan ändå inte skaka av mig känslan av att Per Wirtén har en poäng när han beskriver piratrörelsen som intellektuellt och avsmalnande, som om bredden vi är så måna om att försvara kvävs av hurraropen.

Nu är det inte konstigt om internets fylls av hurrarop från pirathåll, men låt det inte gå förlångt, va? Det finns faktiskt en risk att Wirtén har rätt, men vi kan inte ha en piratrörelse som blir sekteristisk, det funkar inte. Lova mig nu att det inte blir så.

Tags: , , ,

3 Responses to “Fallgropar från -68”

 1. Jag vet inte vem du riktar frågan om ett löfte till? Jag vet nämligen inte riktigt vad “piratrörelsen” är för något riktigt…

 2. Jeppelin says:

  Jag ser att jag varit lite otydlig, men frågan är inte ställd till dig utantill det jag generaliserar som piratrörelsen. Det i sin tur tänker jag mig som en så heterogen och knappt sammanhållen grupp att man absolut inte kan ställa den till svars för något som grupp. Frågan var mer tänkt som ett uttryck för förhoppningen att det inte skall gå åt skogen med allt engagemang för internet nu när det har kommit igång så bra.

  Bra att ha en andra chans i kommentarsfälttet nar man varit otydlig i inlägget. Hoppas att jag blev lite tydligare.

 3. AnKan says:

  “Det i sin tur tänker jag mig som en så heterogen och knappt sammanhållen grupp att man absolut inte kan ställa den till svars för något som grupp. ”
  Lite som Al-Qaeda, alltså..?