Vetenskapsradion handlade i dag om varför svenska ungdomar mår så dåligt (lyssna). När jag hörde påannonseringen tänkte jag att det blir som vanligt, någon har ringt runt till tre skolsköterskor som intygar att barnen minsann mår jättedåligt nu för tiden med den regering vi har, och sämst verkar de må som råkar vara i en ålder då puberteten som av en händelse brukar vara vanligt förekommande. Men det visade sig att Aftonbladet inte alls hade tagit över Vetenskapsradion i P1. Det började i och för sig grymt förutsägbart med att man framhöll en nittonårig tjej som haft ätstörningar som ett exempel på det nya, och man pratade givetvis om hur det naturligtvis måste bero på alla osunda ideal och utseendefixeringar som plötsligt måste uppstått bland unga.
Jag höll på att stänga av radion, men medan jag tänkte på Bart Simpson på hullabalooza (making teenagers depressed is lika shooting fish in a barrel, snälla hjälp mig med en länkt till youtubeklippet), Klas Östergrens “Fantomerna” (ångest grupptryck och märkeskläder, typ) och hur länge ätstörningar beskrivits i medicinsk litteratur (1873), så släppte reportaget sargen och man lät en forskare beskriva lite teorier till varför svenska ungdomar blev rejält mycket olyckligare än tidigare och än europesika jämnåriga någon gång i mitten på 90-talet.
Några saker som sades bet sig fast, jag behandlar dem en i taget:
Fler går i skolan nu än förr. Som vanligt vill många ha det till att skolan är mer krävande nu än förr. Det tror jag är trams, däremot är det lätt att se att skolgång skapar ångest hos många, och ju fler som går i skola, desto mer ångest blir det.
Oerhört många av de som avslutat gymnasiet varken pluggade eller jobbade, jag tror det var så många som hälften av de som gick ut gymnasiet för två år sedan som inte “gjorde nåt”, en radikal ökning tydligen. Det är väl rätt väl belagt att arbetslöshet och motsvarande gör att man mår sämre en genomsnitt, vilket ger ytterligare en lätt begripbar anledning till ökad psykisk ohälsa.
Nu för tiden har man dessutom mycket större möjligheter att göra vad man vill med sitt liv jämfört med tidigare. Med ökade möjligheter följer större krav på att komma fram till själv vad man skall göra av sitt liv, och så kommer ångesten som en hormonstorm i puberteten.
Jag har alltid avfärdat alla larmrapporter om undomars ökande ohälsa som trams, och tänkt att pubertet, grupptryck och statustänkande varit en del av mänskligheten sedan innan man med kilskrift skrev de första lertavlorna om ungdomens förfall. Nu vet jag bättre. Tack vetenskapsradion.
Tags: i-landsproblem, irritation, radio